Home » Stepnieuws » Wetenschappelijk bekeken

Stepnieuws

Wetenschappelijk bekeken

door | mrt 6, 2023 | Stepnieuws

In 2022 is er onderzoek gedaan naar de belasting van het steppen op het lichaam. De onderzoeken zijn gedaan door bachelor studenten met medewerking van steppin’lelystad. Het is erg fijn dat er iets aan onderzoek gedaan wordt voor onze sport. Helaas zijn de uitkomsten niet bruikbaar.

Britt Wulfsen en Louk van der Wijst deden hun onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De onderzoeksvraag ging over de invloed van spiervermoeidheid op de enkel gewrichtshoek tijdens de afzetfase bij steppen. In het rapport is onderstaande conclusie getrokken:

Hiervoor werd de enkelhoek gemeten bij ervaren steppers, voor en na de uitvoering van een vermoeidheidsprotocol. Het steppen vond plaats op een loopband en de enkelhoek is bepaald met behulp van clustermarkers. Uit de resultaten bleek dat er geen significant verschil in enkelhoek was voor en na het uitvoeren van het vermoeidheidsprotocol. Binnen dit onderzoek bleek het vermoeidheidsprotocol geen invloed te hebben op de mate van enkelbuiging tijdens de afzetfase. Er kan echter niet worden geconcludeerd dat spiervermoeidheid geen invloed heeft op de enkelhoek tijdens steppen, door de beperkingen van dit onderzoek.

Annoek Principaal deed onderzoek naar de kniebeweging, balans en afzetkracht aan de Haagse Hogeschool. Dit onderzoek kan een opzet geven om steppen te gebruiken in de revalidatie van kniepatiënten. Uit het rapport komt de volgende conclusie:

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat er significant verschil is ontdekt bij afzetkracht tussen de groepen. Hier kan aangenomen worden dat het steppen afzetkracht bevordert. Vervolg onderzoek is nodig naar het effect van steppen bij kniepatiënten gericht op verbetering in afzetkracht en balans. Het gevolg kan leiden tot een goedkopere revalidatie proces, sneller herstel of verbeterde bewegingsmogelijkheid.

Recente berichten

 • Voeding bij duursport
  Voor het sporten moet je eten en drinken. Voor de start bereid je je voor, maar tijdens de tocht moet er van alles aangevuld worden om de hongerklop en uitdroging te voor­komen. Hier zetten we uiteen wat je kan eten en drinken om optimaal te presteren.
 • 1e Winterserie Steptocht – BrabantsBont
  We kijken weer terug op een fantastisch mooie tocht door het Brabantse landschap. Heerlijk weer en mooie groep met leuke en gezellige mensen. Lees het uitgebreide verslag.
 • Steptechniek
  Bij vrijwel alle sporten speelt techniek in meer of mindere […]
 • 1e nieuwsbrief Landelijke Trainingsdagen
  Welkom op de landelijke trainingsdagen van de Stepbond.We zijn blij […]
 • Landelijke Trainingsdagen
  Beste steppers, Hoe mooi is het om met een grote […]

Categorieën