Home » Stepkalender » Vijfde Rondje Twente (210 km)

Stepkalender

Vijfde Rondje Twente (210 km)

Toeristische toertocht van 210 km in en om Twente voor langeafstandsteppers.

Op zaterdag 8 juni 2024 gaan we voor de vijfde keer met een groep langeafstandliefhebbers een mooie lange tocht in en rond Twente steppen. Deelnemers zijn altijd erg enthousiast over de zeer afwisselende route: bossen, heide, klimmetjes en geweldige uitzichten. Twente op zijn mooist. En ook de ondergrond is heel afwisselend: asfalt, klinkers, zand, gravel.

We hebben een aantal aanpassingen in de route gepland, zodat editie 2024 nóg aantrekkelijker is. Bovendien is een beetje afwisseling natuurlijk ook leuk voor de vaste steppers van Rondje Twente. Enkele opvallende wijzigingen op een rijtje:

  • Zo’n 20 km aan route door bebouwd gebied heeft plaatsgemaakt voor buitengebied.
  • In verband hiermee is de start-finish verplaatst naar de Campus van de Universiteit Twente.
  • De onderkant van de route loopt nu een stukje zuidelijker
  • In het laatste deel van de route is Vliegveld Twenthe opgenomen, een terrein dat zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een mooi natuurgebied.

Natuurlijk komen ook veel bekende punten terug, zoals de Lemelerberg, de Sahara en en de Hanhofweg langs de Loabult, een klim die je pas na zo’n 190 km voor de kiezen krijgt.

We vertrekken op zaterdag 8 juni om 6.00 uur vanaf de campus van de Universiteit Twente. Hier kun je je auto gratis parkeren. Na 68 kilometer komen we aan op de Holterberg. Bij Bistro de Holterberg houden we een korte pauze. Daar krijgen we heerlijke broodjes, koffie en thee aangeboden. Met dank aan Luc en Tjitske van Bistro de Holterberg!

Rondje Twente is een toeristisch evenement en we willen zo veel mogelijk van de prachtige omgeving genieten. Daarom houden we de tocht in een periode van het jaar waarin we de route geheel bij daglicht kunnen steppen. Dat betekent wel dat we een beetje moeten opschieten: we houden een gemiddelde snelheid aan van 15 km/u inclusief pauzes. Dat houdt in dat de gemiddelde rijsnelheid rond de 18 km/u ligt.

210 km op één dag steppen is best een forse onderneming. Het is dan ook zaak om je goed voor te bereiden. Zorg daarom dat je van tevoren al een paar langere tochten van meer dan 100 km in de benen hebt.
Het is natuurlijk mogelijk dat je onderweg te maken krijgt met fysieke pech en/of materiaalpech waardoor je de tocht niet kunt voortzetten. Dan zijn er verschillende opties:
– Er is beperkt ruimte in onze volgauto voor jou en je step.
– We komen langs enkele treinstations. Vandaar kun je per trein naar het eindpunt of naar huis reizen.
– Je kunt iemand van je thuisfront oproepen om je te komen redden. Maak daar van tevoren afspraken over.

We blijven als groep samen, bij pech wachten we op elkaar, en waar nodig helpen we elkaar. Om dit op een prettige manier mogelijk te maken, houden we de groepsgrootte beperkt. Wacht dus niet te lang met aanmelden.

Aanmelden
De deelnamekosten voor dit evenement bedragen € 10.
Je kunt je aanmelden via dit formulier.
De deelnamekosten kun je overmaken naar NL84 RABO 0328 9226 33 t.n.v. Stepteam Twente. Via een WhatsApp-groep kun je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws rond de tocht. Daar kun je vragen stellen en kun je bijvoorbeeld afspraken maken om met elkaar mee te rijden naar het startpunt. Te zijner tijd wordt in de app-groep een gpx-bestand van de route gedeeld.

Samenvatting belangrijke informatie:
– De gemiddelde bruto rijsnelheid (inclusief pauzes) is 15 km. per uur.
– De gemiddelde netto rijsnelheid (beweegtijd) is 18 km. per uur.
– Er is een volgauto met water, hier kun je zelf ook wat spullen inleggen. Deze is niet constant aanwezig, maar staat op enkele punten voor ons klaar.
– Wielmaat is vrij, verplicht 1 werkende voorrem.
– Helm verplicht
– Parkeren op het Universiteitsterrein is gratis.

Organisatie

Evenement gegevens

zaterdag 08 juni, 2024

Tijd: 6.00 uur -

± 21.00 uur

Kosten: €10

Locatie

Universiteit Twente, P3 (tegenover De Achterhorst 50, Enschede)