Ben je een mooi weer stepper en staat je step in de winter vaker stil?
Lees dan verder want steppen in de winter is heerlijk en je hoeft echt geen kou te lijden.
In de winter kost steppen meer energie dan bij warm weer. Koude lucht geeft iets meer rijweerstand en je lichaam heeft meer calorieën nodig om warm te blijven. Dat klinkt voordelig toch? Daarnaast leert je lichaam efficiënter met zuurstof om te gaan. Dat heeft het Northern Arizona University uitgedokterd. Je houdt je conditie op peil en gaat fluitend de lente tegemoet.
Wat trek je aan voor een winterse steptocht? Dat gaat het beste in laagjes. Trek twee dunne sokken aan in plaats van één dikke. Zijn je schoenen niet wind- en waterdicht? Probeer dan ook eens waterdichte sokken, deze zijn natuurlijk ook winddicht.
Doe onder je lange stepbroek eventueel een thermo broek. Is het heel koud of krijg je het moeilijk warm dan trek je ook een thermo-shirt aan. Deze thermo kleding draag je strak op de huid, zodat vocht makkelijk doorstroomt naar het volgende laagje. Nog een lange mouw sport-shirt en eventueel een gewatteerde winddichte jas maken het af. Draag een muts of hoofdband onder je helm, want via je hoofd kun je een boel warmte weer verliezen.
Gebruik handschoenen om je handen warm te houden. Heb je snel koude handen dan kan een dubbele handschoen misschien iets zijn. Een dunner paar in de gewone maat en een paar een maat groter. Of gebruik skihandschoenen, of wind- en waterdichte overhandschoenen.
Gebruik wel handschoenen met vingers en geen dikke wanten. Met vingers heb je betere controle over stuur en remmen. Er bestaan ook hotpacks of warmtesystemen op batterijen om je handen urenlang warm te houden.
Het fijne van laagjes is, is dat je onderweg ook iets uit kan trekken mocht je het te warm krijgen. In het begin heb je het fris of een beetje koud. Dat is niet erg want je wordt vanzelf warm van het steppen. Kleed je dus niet te warm want dat is ook niet fijn.
Aan je step hoef je niet veel te doen. Gebruik wel spatborden want in de winter ligt er meer rommel op de weg. Dan spat dat niet tegen je benen aan zodat die droog en warm blijven. Misschien dat je de bandenspanning wat kan verlagen op een natte of wat gladde weg. Na het steppen is het slim om je step te reinigen van zand en modder. Dan gaat ie langer mee.
En dan de innerlijke mens nog tevreden houden. Blijf drinken want je verliest toch vocht. Vind je water uit een bidon te koud? Denk dan eens aan een isolerende bidon met hete thee erin. Neem ook iets te eten mee als je langer dan een uur of zo wegblijft. Noten, banaan of een (zelfgemaakte) mueslireep zijn prima energiebronnen voor onderweg!
Zo en nu op pad!
— Marco Barendse —