Home » Stepblog » Crossen op de Heuvelrug

Stepblog

Crossen op de Heuvelrug

door | mei 7, 2023 | Stepblog

Zo af en toe pak ik de kickbike cross voor een tocht op de mountainbikepaadjes op de Utrechtse Heuvelrug. Er liggen er drie die ik van huis uit met de step kan bereiken. Deze keer had ik de tijd voor de route Amerongen – Elst. Het was lekker weer, half zonnig en ongeveer 17 graden. Ik ga altijd op maandag omdat er dan weinig fietsers zijn die me inhalen. Nu was het wel schoolvakantie, maar het was toch rustig op het parcours.

De route begint vanaf de zuid-oosthoek met een pittige klim tegen de Heuvelrug op. Verderop wordt het leuk door de vele kombochten en heuveltjes in de afdaling. Ik hoor nog wel eens dat het op stuurtechniek aankomt om hier goed doorheen te rijden. Maar eigenlijk gaat het heel natuurlijk. Je moet niet bewust sturen maar hangen, in balans zijn met de snelheid en de bocht. De truc daarbij is dat je met je ogen het parcours volgt. Een 5-10 meter voor je uit, en in de kombochten flink de bocht doorkijken. Je lichaam met step volgen dan vanzelf. Niet bij nadenken dus. En als het te hard gaat voor je gevoel, dan de remmen toch maar een beetje inknijpen.

Vervolgens heeft de route een rustmoment. Kan je een beetje bijkomen om vervolgens dichter bij de Amerongseberg te geraken. En een beetje om je heen kijken naar de natuur. Het is nog wat kaal, maar dan zie ik die roofvogel tussen de takken doorvliegen. Een bordje geeft aan dat je voor een route-verkorting kan kiezen. Maar ik ga hier straf naar boven om net onder de top weer wat bochtjes te maken. Na de kruising moest ik tot dit jaar een stukje lopen omdat de klim te veel wortels had. Dat is aangepast en nu blijf ik op de step. De Amerongse berg beklim ik op een zand-grindpad parallel aan de verharde weg.

Na de parkeerplaats op de top beland ik in de marmottenbaan. De baan loopt in een geul en takt af naar de route leersum- Amerongen. Vanaf hier gaat het nog vijf keer tegen de rug omhoog en langs de insnijdingen weer naar beneden. Ergens zit een heel stijl stuk waar het me met de grootste moeite lukt om op de plank te blijven. Verder kom ik een vlonderbaan tegen en een klim met treetjes van dunne boomstammen. En als laatste volgt een nieuw gedeelte met heerlijke kombochten gevolgd door een snelle afdaling. De baan is nog glad, zonder de gebruikelijke wasbordribbels die er in eerdere afdalingen wel waren.

Na anderhalf uur sta ik weer op het startpunt, 18,5 km gereden met gemiddeld 12,5 km/ u. Jammer dat het alweer gedaan is. Maar om af te kicken neem ik nog even de verbindingsroute. Daarna pak ik nog een stuk van de baan van Rhenen mee tot ik boven ben. Heerlijke tocht.

Marco

 

Recente berichten

Categorieën